Ez a torta úgy született, hogy kisfiam 13 éves lett. Az Ő kívánsága annyi volt, hogy a tortája palacsinta torta legyen! Törtük a párommal a fejünket, hogy milyen töltelék volna jó ahhoz, hogy mégis ténylegesen tortára emlékeztessen. Igazság szerint menet közben állt össze a kép, és igazi családi munka volt. A tésztát én kevertem, a párom kislánya kisütötte, a töltelék totál közös, a csoki persze apa érdeme. Szerintem nagyon finom volt. Ezt az is bizonyítja, hogy semmi nem maradt belőle!
Desszert palacsinta tészta - 18db:
110g liszt
1/4 kk só
2 ek olaj
250 ml tej
4 ek szódavíz /szénsavas ásványvíz is megteszi/
1 tojás
1/2 kk vanília aroma, vagy 1 csomag vanílilás cukor
A lisztet és a sót átszitáljuk, belekeverjük az olajat, tejet és a vizet. Felverjük a tojást és a keverékhez adjuk, a vanília aromával együtt. Addig keverjük, míg sima folyékony tésztát nem kapunk. Forró, enyhén kiolajozott palacsintasütőbe kb 3 evőkanálnyi tésztát rakunk, majd 1,5 perc után megfordítjuk.
Az így kapott palacsintákat félretesszük és teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
50 dkg túró /szitán áttörve!/
250 g mascarpone sajt
1 citrom reszelt héja
8 púpozott ek porcukor /ezen lehet változtatni/
1 db vanília aroma
1,5 dl tejszín
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jól lehűtjük. Egy kihűlt palacsintát egy zsírpapírra helyezünk, majd vékonyan megkenjük a lehűtött töltelékkel. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg el nem fogy a palacsinta. Az utolsó darab tetejét már nem kenjük meg. Egy kis tölteléket viszont hagyjunk, mert a "torta" széle láthatóan nem egyenletes. Ezeket az apró mélyedéseket a megmaradt töltelékkel korrigáljuk, oly módon, hogy óvatosan körbekenjük az oldalát. Ismét hideg helyre tesszük, s közben 250 g étcsokoládét /én sima táblás tejcsokit használtam, de így kb 2 ek kakaóporral sötétíteni kell a színét!/ megolvasztunk, majd a hűtött torta tetejére öntjük, elsímítjuk és hagyjuk, hogy az oldalára is lecsurogjon. Amikor teljesen megszilárdult a csokimáz, óvatosan egy hosszú pengéjű késsel alányúlva áttesszük egy tányérra. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.