Tegnap kaptam a páromtól egy pitesütő formát, természetesen azzal a feltétellel, hogy ma pitét sütök. A hűtő, és éléskamrám feltérképezése után a túróspite mellett döntöttem. Szerintem egész jó lett.
Pite alaprecept:
165g liszt
1/4 kávéskanál só
100g margarin
60-75ml víz
A lisztet és sót beleszitáljuk egy tálba. A margarint beledaraboljuk a lisztbe és elmorzsoljuk. Hozzáadunk annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Hűtőszekrényben lehűtjük (én fagyasztóba szoktam tenni kb 5 percre). Ez az alaptészta édes és sós pitéhez egyaránt jó. Ha be akarjuk fedni a pite tetejét, akkor célszerű dupla adagot csinálni.
Túró töltelék:
50 dkg túró
2 ek keményítő
2 ek porcukor
1,5dl tejszín
1 citrom leve és reszelt héja
A tésztát egyenletesen belenyomkodtam a formába, majd a fenti töltelék hozzávalóit összekevertem és a tésztára öntöttem. 180 fokon /hőlégkeverés/ kb 30 percig sütöttem. A töltelék nagyon folyékony, de a hő hatására a keményítőtől besűrűsödik.
Íme a végeredmény. Kis családom szerint isteni volt. Szerintem is:)