Ez egy igazán izgalmas recept. A tagine marokkói étel (a speciális cserépedényt is így hívják amiben elkészítik). Több féle recept létezik, én most a számomra legkedvesebbet írom le.
Ras el hanout: ez egy fűszerkeverék, melyet több féle módon készítenek el Marokkóban. A marokkóiak nem szívesen adják ki a receptjét, családonként az arányokon változtatnak, de az összetevők ugyanazok. Azért nekem sikerült egyet szereznem ott tartózkodásom alatt, és szívesen megosztom mindenkivel, mert igazán különleges, nagyon intenzív fűszerkeverék. Egy nagyobb adagot szoktam készíteni, így nem kell minden egyes alkalommal elkészítenem. A hozzávalókat általában frissen őrlöm /kávédarálóban/, de lehet őröltet is használni.
1/4 teáskanál őrőlt szegfűszeg
1 teáskanál római kömény
3 teáskanál fahéj
3 teáskanál koriander
1/2 teáskanál cayenne bors
1/2 teáskanál feketebors
2 teáskanál kardamom
2 teáskanál szegfűbors
2 teáskanál gyömbér
2 teáskanál kurkuma
4 teáskanál szerecsendió
Birsalmás csirke tagine
1,5 kg csirke /darabolva/
2 fej vöröshagyma /szeletelve/
2 ek olaj
3-4 dl húsleveslé
0,5 kg sárgarépa
1 cs aszalt szilva
2-3 tk ras el hanout
1 marék dió /nagyobb darabokra törve, én mozsárban szoktam összetörni/
1/2 citrom leve
10 dkg birsalmasajt
4db egész fahéj
A csirke darabokat bedörzsöljük a ras el hanout-al, /nem kell túl erősen fűszerezni, mert nagyon intenzív a fűszer!/ majd félretesszük pácolódni. Sózni nem kell, mert a húsleveslé megteszi ezt helyettünk. Ezalatt megtisztítjuk a sárgarépát, vöröshagymát. Kb fél óra elteltével egy nagyobb serpenyőben megmelegítjük az olajat, és hirtelen pirosra sütjük a csirke darabok minden oldalát, majd félretesszük. A visszamaradt olajon a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a diót, kicsit ezzel átforgatjuk, majd felöntjük a húsleveslével. Visszatesszük bele az elősütött húsokat. A sárgarépát egészben, elszórtan tegyük a húsok mellé, majd a hőmérsékletet vegyük teljesen vissza, és lefedve főzzük addig, amíg a hús omlós nem lesz.
Ez kb. 45-60 perc, a tűzhelytől függően. Ha szükséges a húsleveslét pótolhatjuk, de mindig csak kevés legyen a hús alatt, mert nem főnie, hanem párolódnia kell. Mikor omlós a hús, tegyük bele elszórtan az aszalt szilvát, a kockára vágott birsalmasajtot nyomkodjuk szét benne. Végezetül a citrom levével locsoljuk meg, forgassuk át a húst, de óvatosan mert nagyon puha! Jó étvágyat!